Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğerlerde yaşamsal faaliyetler ile vücuda oksijen alınması esnasında oluşan karbondioksitin, vücuttan atılmasını sağlamak olan doku ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması neticesinde oluşan kanser türüne akciğer kanseri adı verilmektedir. Kontrolsüz bir biçimde çoğalmakta olan bu kitleler, bulundukları ortamda büyüyebilir ve ayrıca etrafında bulunan dokulara yayılarak, hasar verebilmektedir. Akciğer kanseri, erken evrede teşhis edilmesi durumunda tedavi edilebilmektedir. Akciğer kanserinin en büyük etkeni sigara içmek olarak bilinse de sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanseri görülebilmektedir.
Akciğer Kanserinin Çeşitleri
Akciğer kanseri, küçük hücreli akciğer kanseri ile küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olmak üzere iki çeşitten oluşmaktadır. Küçük hücreli akciğer kanseri, çoğunlukla sigara içen kişilerde görülmekte ve diğer akciğer kanseri türlerine göre kan yolu ve lenfatik sistem ile vücuda yayılımı daha hızlı gerçekleşir. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin ise pek çok çeşidi bulunmakta ve her bir çeşidin kanser hücrelerinin türü ise farklıdır.
Akciğer Kanserinin Belirtileri
Yerleşim yerine göre belirtileri değişkenlik gösteren akciğer kanserinde akciğerin üst kısmına yerleşen bir kitle, bazı sinirlere bası yapması ile omuzda ve kolda ağrıya sebep olmasının yanı sıra göz kapağı düşüklüğüne ve ses kısıklığına sebep olabilir. Bu tür belirtiler, pek çok hastalıkta görülebileceğinden dolayı ihmal edilmemesi gerekmektedir. En genel belirtisi intacı öksürükler olan akciğer kanserinin belirtileri arasında kanlı balgam, ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve göğüs ağrısı bulunmaktadır. Ayrıca hırıltılı solunum ile sürekli nefes darlığı, omuz ve kol ağrısı, ateş, sırt ağrısı, yüz ile boyunda şişme, iştah kaybı, zayıflama ve geçmeyerek, giderek kötüleşen öksürük de akciğer kanseribelirtileri arasında yer almaktadır.
Akciğer Kanserinin Nedenleri
En büyük nedeni sigara içmek olan akciğer kanseri, sigara içmeyen kişilerde de görülebilmekte ama sigara içilen ortalarda bulunmak, akciğer kanseri gelişim riskini arttırmaktadır. Sigaran uzak durulması halinde on yıl içerisinde akciğer kanseri riski yüzde elli oranında azaltılabilmektedir. Akciğer kanserinin ispatlanmış olan nedenleri arasında nargile, sigara, pipo ve puro kullanımı bulunmaktadır. Hava kirliliği, asbest, genetik geçiş ve radon gazı da akciğer kanseri nedenleri arasında yer almaktadır.