Cilt Kanseri
Cilt Kanseri Nedir?
Deriye rengini vermekte olan renk pigmentleri, melanosit adı verilen cilt hücreleri tarafından üretilmektedir ve melanositlerin kontrolsüz biçimde bölünerek, çoğalmaları durumu ise cilt kanseri olarak adlandırılmaktadır.
Cilt Kanseri Belirtileri
Maling cilt kanseri, cilt üzerinde mevcut olan bir ben üzerinde meydana gelebileceği gibi normal deri hücresinde de meydana gelebilmektedir. Ortaya çıkan lezyonda ya da bir lekede gözlemlenecek birkaç belirti cilt kanseri şüphesini düşündürmektedir. Bu belirtiler arasında ise oluşan lezyonun simetrik şekilli olmaması ve lezyonun çapının beş milimden daha büyük olması yer olmaktadır. Ayrıca doku sınırlarının düzensiz, pürüzlü ve girintili çıkıntılı olması ve belirli bir zaman diliminde lezyonun renginde ya da şeklinde değişiklik olması da cilt kanseri belirtileri arasında yer almaktadır. Oluşan lezyonda birden fazla renk ya da renk tonunun bulunuyor olması da cilt kanseri belirtileri arasında kabul edilmektedir. Cilt kanseri özelliği göstermekte olan lezyonlar, çoğunlukla koyu kahverengi veya siyah bir kabartı veya leke biçiminde ortaya çıkarak, zaman içerisinde büyüme göstermektedir. Aynı zamanda ilerleyen zaman içerisinde melanomun sahip olduğu koyu rengi açılabilir veya mavi ile pembe renkler görülebilmektedir. Ender olsa da renksiz lezyonlar gelişebilmekte ve bu nedenle cilt üzerinde meydana gelen lezyon, fark edildiği an itibari ile şekil ve renk açısından takip edilmelidir.
Cilt Kanserinin Sebepleri
Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi melanomlar da sağlıklı olan genlerin, mutasyona uğraması veya kontrolsüz şekilde çoğalmayı baskılamakta olan genlerin fonksiyonlarında ortaya çıkan bir bozulmaya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Malingmelonom, yüzde on oranında ailesel geçiş göstermekte ve bu nedenle hastalığın gelişmesinde genetik yatkınlık önemli bir yere sahiptir. Ayrıca kızıl saçlı, açık tenli ve çilli olan kişiler, cilt kanseri gelişmesi açısından en çok risk altında olan gruplar arasında yer alır. Cilt üzerinde çok fazla sayıda ben bulunması ve uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmak da cilt kanserinin gelişim riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır. Cilt kanserini arttıran faktörler arasında otuz yaş öncesinde solaryum kullanımı ile bireyin hastalık öyküsünde melanom bulunması da bulunmaktadır.
Cilt Kanserinin Tedavisi
Cilt kanseri tedavisinde kullanılmakta olan temel tedavi yöntemi cerrahidir. Ayrıca cerrahi yöntem ile birlikte ya da tek başına immunoterapi, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri de tercih edilebilmektedir. Cilt kanserinde tedavi çeşidi, kanser evresine, hastanın taşımakta olduğu risk unsurlarına ve tümörlü olan lezyonun özelliklerine göre belirlenmektedir