Cilt Kanseri Tedavisi
Vücudumuzun en büyük organı deridir. İç organlarımızı kaplayan derinin en büyük görevi vücudu dış etkenlerden korumaktır. Deri, bakteriler, zararlı ışınlar ve mikroplara karşı cildi korur. Deride çeşitli nedenlerle meydana gelen malignant büyümeler cilt kanseridir. Kanser türleri arasında cilt kanseri en yaygın karşımıza çıkan türdür. Özellikle Melanom adı verilen türü vücuda yayılarak ölüme sebep olmaktadır. Cilt kanseri tedavisi kanserli olan kısmın tamamen alınması şeklinde uygulanır. Cerrahi yöntem ile h,ç bir parça kalmadan tamamen alınması gereklidir. Ayrıca tamamının alınmaması durumlarında yayılma riski olan tümör doku ilerleyen zamanlarda vücuda yayılarak hayati tehlikeye neden olur.
Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi cilt kanseri tedavisi de erken teşhise bağlıdır. Hastalığın evresine göre tedavi yöntemi uygulanır. Erken tedavi bu aşamada cildin daha fazla zarar görmeden ve hastanın hayati tehlikesi oluşmadan hastalıktan kurtulmayı sağlar.
Cilt Kanseri Tedavi Detayları
Cilt kanseri tedavisikişiye özel olarak uygulanmalıdır. Cerrahi yöntem ya da radyoterapi küçük tümörlerin tedavisinde etkilidir. Tümörün deriden tamamen çıkarılması gerektiğinden konuda bir uzman ekip tarafından yapılması gereklidir. Cerrahi tedavinin ardından iz kalabilmektedir. Bu sebeple bazı hastaların primer tedavi modeli radyoterapiyi tercih ettikleri görülmektedir. Melanom dışındaki tüm cilt kanseri türlerinde özellikle de bazal hücreli bir tür ise radyoterapi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Küçük tümörlerin tedavisinde ise kriyocerrahi yöntemi kullanılır. Anomal hücrelerin ölmesi amacı ile bu yöntemde hücrelere nitrojenli sıvı verilir. Buzların çözülmesinin ardından ölü dokular vücuttan alınmaktadır. Küretaj da denilen bu yöntem ile kanserli bölge kazınarak alınır.
Cilt Kanseri Nedenleri
Cilt kanseri tedavisinedenlerini bilmek ile başlamaktadır. Ultraviyole ışınına maruz kalmak, UVA ışınları, UVB ışınları, UVC ışınları ki bu ışınların hepsi cilt kanseri nedenidir. Bunların hepsi güneş tarafından yayılan ışınlardır. Hücre yapılarını bozarak hücre DNA sına zarar verirler. Bir de son yıllarda özellikle kadınların bronz görünmek adına yaptırdığı solaryum cilt kanseri nedeni olabilmektedir.
Cilt kanseri nedenlerinden biri de ben sahibi olmaktır. Doğuştan ya da sonradan oluşan benler, güneşin zararlı ışınlarında maruz kaldığı takdirde kanserli hücre haline gelebilmektedir.