Meme Kanseri
Son yıllarda özelikle sık görünen meme kanseri, süt bezleri ya da süt bezlerini meme başlarına taşıyan kanallardaki hücrelerin fazladan üremesi sonucu yapılarının bozarak tümöre dönüşmesine meme kanseri denir. Tam olarak nedeni bilinmeyen bir kanser türüdür. Genetik etkenlerin neden olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle birinci dereceden ailesindeki kadınlardan birinde bir meme kanseri durumu teşhis edilmiş ise mutlaka kontrollü olmak ve düzenli olarak doktora gidip ilgili muayeneyi yaptırmak gereklidir.
Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanserikadınların kendisini kontrol etmesi ile belirlenir. Memenin herhangi bir yerinde oluşan kitleler sert düzensiz kenarlı olarak tespit edilir ve dokunulduğunda meme içerisinde kımıldamıyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu kanser türü uzak organlara yayılma ihtimali nedeni ile çok tehlikelidir. Kalça ve omurga kemiklerine, akciğere yayılabilmektedir. Genel olarak belirtileri:
- Meme ya da koltuk altında oluşan şişlik
- Meme başında oluşan akıntı kanlı ya da şeffaf renkli olabilir.
- Memede şekil bozulmaları
- Meme derisinde soyulma veya kabuklanma
- Meme üzerinde kızarıklık veya yara oluşması
- Memede şişlik veya ödem
- Meme renginde değişikler ve asimetri bozulması
Kanser türleri arasında ölümün en çok yaşandığı tür meme kanseri ilk sırada da akciğer kanseri bulunmaktadır. Ülkemizde yaşayan 100 bin kadından 22 sinin meme kanserine yakalandığı tespit edilmiştir. Bu nedenle belirtilere göre doktora gidilmelidir.
Meme Kanseri Evreleri
Meme kanserievreleri tümörün boyutu ve koltuk altı lenf bezlerine uzaklıkları ile belirlenir. Evre 0 da meme kanseri yayılma riski hiç yoktur. Evre 1 de tümör boyutu 2 cm den küçük olarak belirlenmiştir. Henüz lenf bezlerine yayılmamıştır. Evre 2 de tümör 2 cm den büyüktür. Lenf bezlerine yayılma ihtimali vardır. Evre 3 de ise boyutları artık büyümüştür. Koltuk altı lenf bezlerine atlamıştır. Evre 4 ise artık koltuk altı, kalp, akciğer, karaciğer hatta beyin gibi uzak organlara kanserin yayılma durumu vardır.
Meme Kanseri Tedavisi
Meme kanseritedavisi tümörün büyüklüğüne yani hangi verede olduğuna göre değişir. Mamografi ve ultrasonografi ile tümör boyutuna bakılır. Cerrahi yöntem ile tümörün tamamı alınır ve ardından evre olarak ilerleniş ise mutlaka kemoterapi, radyoterapi, hormon terapi yöntemlerinden uygun olan tedavi uygulanır.