302 Rainbow, Ha Noi+123 -777- 456 - 789 Mon - Sat: 07:00 - 17:00 /

Blog

Kanser Tedavisi

Kanser hücrelerimizin olağan dışı şekilde üremeleri ile oluşan bir hastalıktır. Vücudumuzdaki hücreler düzenli olarak bölünerek çoğalırlar ve ölen hücrelerin yerine geçerler. Her hücre belirli bir sayıda bölünebilir. Bu durum sağlıklı hücreler için geçerlidir. Eğer hücreler kontrolsüz şekilde bölünüyor ve fazladan çoğalma gerçekleştiriyor ise olduğu bölge artık kanserli hale gelmiştir. Bölünme sayısı fazlalaşınca sıkışırlar ve tümörü oluştururlar. Bu tümörler de bulundukları organ ve dokuları tahrip eder. Olduğu yerin sağlıklı olarak çalışmasını engeller. Bu tümör haline gelmiş hücre topluluğu yani kanser tedavisi ise birçok farklı yöntem ile gerçekleştirilir.  Cerrahi yöntem, Kemoterapi, Radyasyon tedavisi, hedeflenmiş tedavi, İmmünoterapi, Hipertermi, kök hücreler, foto dinamik tedavi, kan transfüzyonu tedavi yöntemleri kullanılır. Tedavide hangi yöntemin kullanılması gerektiğine ise hastalığın olduğu evre, tümörün bulunduğu doku ve çeşitli testlerin sonuçlarına göre karar verilir. Kanser tedavisi aşamasında her şeyden önce hastanın iyileşeceğine kendisinin inanmasıdır. Onkoloji uzmanlarının hemen hemen hepsinin birleştiği konu kanserin önce moral ile tedavi edildiğidir. 

Kanser Tedavisi

Kanser ölüm oranı açısından dünyada ve ülkemizde kalp ve damar hastalıklarının ardından ikinci sıradadır. Özellikle batı toplumlarında yaşandığı belirlenmiştir. Dünya genelinde son yıllarda artmakta olan bu hastalık aynı zamanda yaşam koşulları ve doğallıktan uzaklaşmanın bir getirisi olarak tespit edilmiştir.

Cerrahi Yöntem

Kanser tedavisiyöntemlerinden en çok bilinen cerrahi yöntemdir. Operasyon ile kanserli tümörün olduğu organa zarar vermeden alınmasıdır. Uzun yıllardır kullanılan bu yöntem kanserin teşhis ve tümörün durumunda öğrenilmesini sağlar. Cerrahi yöntem ve tekniklerindeki gelişmeler sebebi ile birçok hastanın da bu yöntemi tercih ettiği bilinir. Yöntem vücut kesilerek tümörün olduğu dokunun içinden alınması işlemidir. Tümör bu şekilde çıkarılarak ilgili laboratuvarlarda incelenir, yapısı, şekli, yayılma ihtimali konusunda sonuçlar elde edilir. Hastanın tedavisine bu bilgilere göre devam edilir.

Kemoterapi

Vücuda verilen güçlü ilaçlar ile yapılan tedavi yöntemi kemoterapidir. Birçok araştırmalar yaparak geliştirilen ilaçlar kullanılır. Araştırmalar sonucu kullanılan ilaçların kanserli hücreleri tamamen yo ettiği tespit edilmiştir. Günümüzde 100 farklı Kemoterapi ilacı kullanılmaktadır. Bu farklı ilaçlardan hangisinin kullanılacağına ise onkoloji uzmanı doktorlar karar verir. Eğer cerrahi yöntem ile tümör çıkarıldı ise yapılan teşhisler sonucuna göre bu tedavi ek olarak uygulanabilmektedir. Kemoterapi ile kanser hücresinin büyümesi durdurulur, yayılmasında engel olunur, ağrı ve acı gibi etkiler azalır ve tam sonuç olarak kanseri yok eder.

Radyasyon Tedavisi

Radyasyon kullanılarak yapılan bir kanser tedavi yöntemidir. X-ray radyasyon türlerinden biridir. Genellikle kanser tedavilerinde X-day dan yüksek miktarda kullanılarak tedavi uygulanır. Bu tedavide miktar yüksek olması sebebi ile tümör yakınındaki sağlıklı hücrelerin bir kısmında zarar görmesi söz konusudur.

Hedeflenmiş Tedavi

Gün geçtikçe araştırmacılar kanser için yeni yöntemler keşfetmektedir. Bunlardan biride hücreleri değiştiren genlerin tespit edilmesi ile hedeflenmiş tedavi yöntemidir. Tümörün incelenmesi sonucunda oluşumuna neden olan gen tespit edilir ve buna uygun ilaç tedavisi yapılır. İlaç direk kanserli hücrenin büyümesini engeller, yapısını bozar ve yok eder.

İmmünoterapi Yöntemi

Biyolojik terapi de denilen yöntem ile bağışıklık sisteminin bazı parçalarının kanser tedavisi için savaşmasında kullanılmasıdır. Bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere saldırmasını amaçlar. Bunun için bağışıklık sistemine özel proteinler ve birleşenler verilir.

Hipertermi Yöntemi

Vücut sıcaklığının normalden fazla hale getirerek kanser hücrelerinin bu şekilde ölmesini sağlamak yöntemine hipertermi denilir. Çünkü hücreler normalin üzerindeki ısıya maruz kaldıklarında yapıları değişir. Bu yöntemin sakıncası diğer sağlıklı hücrelere de zarar verme ihtimalidir. Uzman doktorun hastanın durumuna göre karar vermesi gereklidir.

Share this post

Bir yanıt yazın