Kemoterapi portu
Bu makalede kemoterapi portu hakkında bilgi vermeden önce ilk etapta kemoterapi nedir hangi amaçla uygulanır ve hangi durumlarda kemoterapi portu gereklidir onlara bakalım.
Kemoterapi Nedir?
Kemoterapi, kanser tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Tümörün ilaçla tedavi edilmesi anlamına gelen bir yöntemdir. Buradaki amaç kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını önlemektir. Günümüzde klasik kemoterapiler ile yeni nesil kemoterapi karıştırılarak birbiri ile uyum içerisinde kullanıldığı için tümöre etkileri daha fazla olmaktadır. İşte kemoterapi portu da burada devreye girmektedir, kemoterapinin düzenli ve en az zararla verilebilmesi için kolaylaştırıcı yöntemlerden bir tanesi de kemoterapi portudur.
Kemoterapi Uygulamasının Amacı Nedir?
Bu uygulamanın amacı; derecesine göre kanseri yok etmek, diğer organlara yayılmasını önlemek, büyümesini yavaşlatmak ve vücudun farklı bölgelerine yayılan kanser hücrelerini yok etmek amacıyla uygulanır. Bazı durumlarda kemoterapi tek tedavi seçeneğidir, bazen de kemoterapi diğer tedavilerle yani cerrahi ve radyoterapi gibi tedavi çeşitleriyle arka arkaya veya aynı zamanda birlikte olarak uygulanır. Kemoterapi, cerrahi işlem öncesindeya tümörü küçültmek amacıyla ya da ameliyattan sonra yayılmasını önlemek amacıyla yapılabilir.
Kemoterapi Portu Hakkında
Portun kelime anlamı ‘kapı’ demektir cilt altına ilaçları ulaştırması için yerleştirilen ince borulara ise kareker denir. Kanser hastaları sürekli kemoterapi ve cerrahi işlem görmek zorunda kalan hastalar için uygun bir metot olan port katater ufak bir cerrahi işlem ile göğüs yukarısı ve köprücük kemiğine yakın bir alana, kol ve bacağa, karın bölgesine açıkçası vücudun uygun olan her bölgesine port kareker yerleştirilebilir. Buradaki amaç hastanın sürekli damar yolu açıldığı için derinin deforme edilmemesidir.
Kemoterapi portu neden gereklidir?
Kemoterapi uygulanan hastalarda damar yolunun sık kullanılması nedeniyle damarların çok fazla aşınması ve sürekli damar yolu açıldığı için o yolun güçlenmesi sonucunda damar yolu açmanın imkânsızhale gelmesi, kemoterapide kullanılan ilaçların damar dışına kaçmasıyla oluşan ciddi doku hasarları ve kemoterapi ilaçlarının kullanım ve uygulama sürelerinin 24 saat ve daha fazla olması nedeniyle oluşabilecek zararların önüne geçmek açısından oldukça gerekli bir uygulamadır.
Port Katater Takılması Port kateter takılması cerrahi yönden basit bir işlemdir. Lokal ve genel anestezi olarak yapılabilir hastanın durumuna göre karar verilir fakat genellikle lokal anestezi ile birlikte küçük bir işlemle gerçekleştirilir. Kateterin yerleştirilmesi için biri göğüste, diğeri köprücük kemiğinin yakınına olmak üzere iki küçük kesik açılır. Kateter ile birlikte olmak üzere rezervuar yerleştirilir ve kesik yerleri kapatılır. İşlem 30-60 dakika arası sürmektedir ve bir sorun olmazsa, gün içerisinde hastaneden ayrılabilirsiniz. Portun yerleştirildiği alanda ufakta olsa küçük bir cerrahi işlem uygulandı için morarma, hassasiyet ve şişlik olabilir. Bu belirtiler iki gün sonra kaybolur. Kesik yeri yaklaşık bir hafta on gün içinde iyileşir tekrar muayeneye gidilerek dikişler alınır.
Port kullanımı için genellikle iki üç gün beklenmelidir fakat doktor onayı varsa aynı gün içerisinde de kullanılabilir. Port için kullanılan iğneler özeldir normal enjektör iğnesi kullanılmamalıdır. Ve iğne yerleştirilince içerde yedi gün kalabilir sürekli değiştirilmesine gerek yoktur.
Kemoterapi Portu ve Günlük Yaşam
Port günlük yaşamınızı kısıtlamaz istediğiniz gibi rahatlıkla hareket edebilirsiniz. Banyo yapabilir, yüzebilirsiniz. Tamamen dokuya dost materyallerden üretildiği için isterseniz vücudunuzda çok uzun bir süre de kalabilir. Günümüzde kanser tedavileri hem psikolojik hem fiziki tedavi açısından çok ilerlemiş bir düzeydedir ve unutmayın ki tedavinin ilk adımı her zaman insanın içindedir. En büyük etkende morali yüksek tutmaktır.